چاپ کردن این صفحه
چهارشنبه, 02 خرداد 1397 ساعت 07:40

محکوم به اصلاحات هستیم

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)

محکوم به اصلاحات هستیم


✍?گفت‌وگوی #سیدمصطفی‌تاجزاده با روزنامه ایران


? اقای تاجزاده، خیلی‌ها معتقدند جنبش اصلاحات اگر هم برای مسایل سال 76 در جامعه ایران پاسخ‌ها و راه‌حل‌هایی داشته، امروز برای مسایل روز جامعه، خصوصا در میان طیف جوانان و سوالاتی که انها دارند پاسخ قابل توجهی ندارد. یک اعتقادی هم هست که اساسا اصلاحات فکر می‌کرده برای مسایل سال 76 هم پاسخ داشته و همان موقع نیز دستش خالی بوده. شما اگر بخواهید از این زاویه به جنبش اصلاحات چه بیانی در قبال این بحث خواهید داشت؟

✅ به نظر من جنبش اصلاحات از آغاز شکل‌گیری‌اش در جریان انتخابات ۲ خرداد ۷۶ تاکنون دستاوردهای بزرگی داشته است که البته به‌دلیل شرایط نامساعد فعلی گاه نادیده گرفته می‌شود. درعین حال باید گفت که هرچند نهضت اصلاحات در ۲۱ سال گذشته دستاوردهای مفیدی داشته، اما به نظر من امروز پاسخگوی مطالبات عمومی و به ویژه نسل جوان نیست اگر اصلاحاتی در خود انجام ندهد.

✅ اجازه دهید اول نگاهی به برخی دستاوردهای آن بکنیم. در طول این سالها دولت اصلاحات و نیز دولت تدبیر و امید نقش امنیت‌بخشی برای ایران و ایرانیان ایفا‌ و سایه شوم جنگ را از میهن دور کرده اند. هر دو دولت‌ مانع ایجاد اجماع جهانی علیه ایران شدند و اجازه طرح پرونده کشورمان را در شورای امنیت سازمان ملل ندادند و از تصویب تحریمهای الزام‌آور جهانی علیه ما جلوگیری کردند. ایران‌ستیزی را نیز تاحدود قابل‌توجهی مهار کردند و بر اعتبار بین المللی کشور افزودند.

✅ از منظر اقتصادی هر دو دولت‌‌ تورم بالای ۳۰ درصد به ارث رسیده را کنترل و راه را تا حدی برای سرمایه گذاری خارجی باز کردند و اگر کارشکنی دولت پنهان نمی بود، می‌توانستند گامهای بزرگ بیشتری به سود توسعه میهن و بهبود رفاه مردم بردارند. باوجود این موانع، درخشان ترین دوره اقتصادی کشور پس از جنگ دولت دوم خاتمی بود.

✅ هر دو دولت منادی اسلام رحمانی و عقلانی و ضد طالبانی/داعشی بوده‌ و با تنگ نظری به نام دین جنگیده‌اند. همچنین برخی از روش‌های غلط قبلی را اصلاح کرده‌اند. برای مثال قتل‌های زنجیره ای را خاتمی داد و جو جامعه را از شعار "مخالف هاشمی مخالف رهبر است / مخالف رهبری دشمن پیغمبر است " به شعار "زنده باد مخالف من" ارتقا بخشید.

✅ هر دو دولت در شفاف سازی امور گام‌های خوبی برداشتند و به‌علت ایجاد تکثر در قدرت، فساد را یا کاهش دادند یا امکان افشای آن را در سطوحی که قبلا وجود نداشت، فراهم کردند.

✅ جنبش اصلاحات نقش مهم دیگیری داشت و آن ممکن کردن نقد دولت و نیز نهادهای انتصابی است. به این ترتیب به گسترش فرهنگ نقد و نقادی یاری فراوانی رساند. همچنین نهادهای مدنی را تقویت کرد و در جهت آزادی اطلاع‌رسانی کوشید.

? این دست دستاوردهایی که شما بر می‌شمرید کاملا قبول. حتی خیلی از منتقدان فعلی جریان اصلاحات هم معتقد به این دستاوردها هستند اما نقدی که مطرح می‌شود این است که حاصل این دستاوردها در زندگی روزمره مردم و شرایط عمومی جامعه چیست؟ به عبارتی نتیجه این دستاوردهایی که شما آنها را ملموس می‌نامید، در کجای جامعه گم شده که امروز نا امیدی را نسبت به ادامه روند اصلاحات در جامعه پدید اورده است؟

✅ یاس کنونی عمدتا به دلیل انباشته شدن مشکلات و نیز مطالبات تحقق نیافته قشرهای وسیعی از مردم است. باوجود این دو نکته مهم درباره جنبش اصلاحات نباید از نظرها دور بماند. اول آنکه مشکل اصلی کشور ما در بی‌ثمر نبودن اصلاحات نبوده و نیست؛ در گسست در روند اصلاحات سیاسی-اجتماعی-اقتصادی در طول یکصد و پنجاه سال گذشته بوده است. امروز کسی ناراحت نیست که چرا زمانی در این کشور فردی چون امیرکبیر به صدر اعظمی رسید، بلکه حسرت ملت این است که چرا عمر صدارت او کوتاه بود. همین حرف درباره مصدق و حتی تاحدودی بازرگان هم صادق است.

✅ متاسفانه بخش قابل توجهی از حاملان و حامیان اصلاحات در ادوار مختلف به دلیل ناامیدی پشتیبانی فعال خود را از روند اصلاحات در مقاطعی دریغ کردند و به سمت نوعی انفعال رفتند. حال آنکه مشکل اصلی در روند اصلات، نه فقط در ۲۱ سال گذشته بلکه از امیرکبیر تا کنون انقطاع و عدم تداوم آن بوده است.

✅ نکته دوم اینکه به محض اینکه یک اصلاح‌طلب زمام امور اجرایی کشور را در دست می‌گیرد، مخالفان او برای نقد و نفی و زمین زدن دولت فضای عمومی را سیاست زده می‌کنند و بر خلاف دوره‌ای که اصلاح‌طلبان در قدرت نیستند و ما با سیاست زدایی روبرو می شویم، جامعه را با فوران سیاست‌ مواجه می‌کنند. مخالفان اصلاحات همواره کوشیده‌اند که در هنگام اداره کشور توسط جریانات اصلاح‌خواه، مردم را از وضعیت نا‌امید و به آینده بدبین و نگران کنند.

@MostafaTajzadeh

ادامه این گفت‌وگو را در لینک زیر بخوانید :
http://telegra.ph/%D9%85%D8%B5%D8%A7%D8%AD%D8%A8%D9%87-05-22

خواندن 2797 دفعه آخرین ویرایش در چهارشنبه, 02 خرداد 1397 ساعت 07:47